dilluns, 15 de juliol del 2013

La Psicomotricitat Vivenciada

PatriciaLobopsicomotricidad
material de psicomotricitat

La psicomotricitat vivenciada pren al nen com a eix central del seu propi procés d'aprenentatge i al psicomotricista com a mediador en aquest procés (Arnaiz, P. 2001).En aquest sentit, es considera que el nen/a és un ésser global, al qual s'ha de tenir en compte tant a nivell cognitiu com emocional, afectiu i social. 

De manera que, aquesta disciplina, converteix els psicomotricistes en observadors del desenvolupament de cada nen/a, podent detectar i prevenir dificultats, així com intervenir sempre que es consideri necessari, per tal que aquest desenvolupament sigui el més favorable possible.



Fins els 7/8 anys l'expressivitat psicomotriu del nen és la suma de les estructures motrius, cognitives i emocionals (B. Aucouturier). Aquestes dimensions són les que permetran al nen accedir a la comunicació, la creació i la formació del pensament operatori (Piaget), mitjançant la disposició de l'espai en la sala de psicomotricitat en 3 parts: 

Espai Simbòlic 

En aquest espai el nen/a pot disfressar-se, viure personatges de la vida familiar,  rols que l'ajuden a superar el sistema de normes i de conflictes que l'imposa l'adult. 

Els objectes projecten les representacions mentals dels nens/es: els coixins poden ser cavalls, cotxes, taules, llits, cases...

Espai Sensoriomotriu

La creació d'aquest espai està pensat en funció de dos objectius:

  • Vivenciar el plaer del moviment a través d'una activitat motriu espontània. 
  • La formació de la imatge corporal i de la identitat. 

El primer objectiu consisteix en oferir un espai on es pot gaudir del moviment en sí. Es aquest espai els objectes són utilitzats dinàmicament com a referència per l'activitat motriu espontània. 

El segon objectiu pretén ressaltar el paper essencial que té la formació de la imatge en el desenvolupament del nen i en la seva relació amb el món. 

Les condicions materials necessàries a la sala per tal que aparegui el joc sensoriomotor venen determinades per la presència d'un ampli espai i per la varietat d'objectes que hi trobem: bancs, cordes, teles, pilotes, mòduls de goma, escumes de diferents formes i mides, construccions... Tot això permet viure una sèrie d’activitats sense risc i sense límit que condueixen al plaer sensoriomotriu. 

Espai de Distanciació

En aquest espai es realitzen activitats adreçades a la presa de distància de les vivències emocionals. Els jocs de construccions exigeixen la representació i allunyament de la projecció personal de l’emoció. Alhora s’afavoreix l’accés al pensament operatori en la mesura en que el nen/a es capaç de parlar sobre ella segons paràmetres cognitius. 

Al final de cada sessió , es realitza una posta en comú per oferir la oportunitat de compartir sensacions, sentiments o moments significatius pel nen/a.
Psicomotricidad vivenciada

La següent presentació ens permet veure els orígens, la trajectòria i els diferents aspectes significatius a tenir en compte durant els tallers de psicomotricitat. 



Psicomotricidad vivenciada def from Ana Garcia Gutierrez

Com a psicòloga i psicomotricista considero important poder oferir aquest tallers als nens i nenes per tal de treballar i millorar possibles problemàtiques, així com fer afavorir les relacions i la comunicació a nivell emocional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada